Gyerekeknek

Szemvizsgálat gyerekeknek

 

Újszülött kor

 

Mire kell figyelni az újszülötteknél, 0-1 éves korban?

 

Közvetlenül születés után 6 héten keresztül váladékos lehet a csecsemők szeme. Enne oka gyakran a könnyelvezető csatorna elzáródása lehet, ami az esetek többségében 6 hetes korra megnyílhat. Amennyiben nem nyílik meg az újszülött könnyelvezető csatornája, haladéktalanul keressen fel egy szemorvost!

 

Mikor kell egy csecsemőt mindenképpen szemorvoshoz vinni?

 

 • Ha gennyes, váladékos a gyermek szeme, nehezen tudja kinyitni.
 • Ha nem fekete vagy nem egyenlő nagyságú mindkét pupillája (szembogara).
 • Ha állandóan befelé vagy kifele kancsalít. (A kisbabák időnként kancsalítanak, ami normális, hiszen még nem alakult ki a kétszemes együttlátásuk.)
 • Bármilyen, egyéb szemészeti panasz esetén.

 

 

 

Kisgyermekkor

 

A kisgyermek nem tudja elmondani, hogy jól vagy rosszul lát, ezért is ajánlatos 3 éves korban szakorvossal megvizsgáltatniuk a szülőknek őket. Ebben a korban ugyanis bizonyos látásproblémák 100%-osan kijavíthatók, meggyógyíthatók. Az ilyen vizsgálatok során derülhet ki, hogy van-e olyan fénytörési hibája (távollátóság vagy közellátóság), ami miatt nem tökéletes a látása. És ebben a korban a gyermeknek már meg lehet állapítani a látóélességét is egy szakrendelésen.

 

Milyen tünetek lehetnek gyanúsak?

 

 • A távollátóság egyértelmű tünete például, ha a kisgyermek befelé kancsalít egyik, vagy váltva, hol egyik hol másik szemével.
 • A közellátóság gyanúját pedig az kelti fel, hogy a gyermek közel megy a tévéhez vagy tárgyakhoz, és messzire hunyorogva néz.

 

A fénytörési hibákat érdemes minél előbb felfedezni és szemüveggel kijavítani, mert távvollátóknál a kancsalság és a tompalátóság ebben a korban még teljesen meggyógyítható. A rövidlátóságot is érdemes időben kijavítani, ellenkező esetben kifelé kancsalítóvá válhat a gyermek.

 

 

 

Iskoláskor

 

A következő nagyobb ellenőrzés 6 éves korban ajánlott elvégezni, hogy az iskolában már ne okozzon problémát az esetleges fénytörési hiba. Azonban, ha a gyermek szemüveges félévente szükséges ellenőrzést végezni, ugyanis a növekedés, fejlődés időszakában akár 3 hónap alatt is változhat a fénytörés a szemgolyó növekedése miatt.

Mivel általában iskolás korban válnak az emberek leggyakrabban szemüvegessé, ezért elsőosztályos korban kiemelten fontos a szemész szakorvos által végzett vizsgálatok elvégzése. Így derülhetnek ki ugyanis a rejtett távollátóság és a kisfokú szaruhártya görbületi hibák, melyek óvodás korban még nem okoznak panaszt

 

Milyen tünetek lehetnek gyanúsak?

 

 • Fejfájás, szemkönnyezés.
 • Betűtévesztés.
 • Ha hosszú ideig nem szeret olvasni a gyermek.

 

A rejtett távollátóság esetében nem alakul ki kancsalság, kis ideig távolra és közelre is jól lát a gyermek, de tartós közeli munkánál megjelennek a fent felsorolt panaszok. Fájdalommentes vizsgálattal és megfelelő szemüveggel a látását rendezni tudjuk.

 

A másik fénytörési hiba, ami általában iskolás korban alakul ki, a rövidlátóság. Változó ütemben romlik a gyermek szeme a növekedés különböző szakaszaiban. Szemüveggel jól kijavítható, korrigálható, de ehhez szükséges, hogy félévente ellenőrző szemvizsgálaton vegyen részt, és mindig a megfelelő, a jó látáshoz szükséges szemüveget viseljen a gyermek. A mai digitális világunkban a szemünket is jobban terheljük, így azoknál is kialakulhat kisfokú rövidlátóság, akiknél genetikailag egyébként nem kellene. Ezért is javasoljuk, az iskoláskorú gyerekek szemészeti vizsgálatát legalább évente egyszer elvégezni, mert a növekedéssel, fejlődéssel, azoknak is kialakulhat fénytörése, akinek addig teljesen rendben volt a szeme. Ez a fajta rövidlátóság lassan alakul ki, ezért előfordul, hogy a gyermek észre sem veszi, így nem szól miatta.

 

Milyen tünetek lehetnek gyanúsak?

 

 • Hunyorít a gyermek.
 • Közel megy a TV-hez, számítógéphez, elektronikai eszközökhöz.

 

Aktuálisan a fókuszban