Szemvizsgálat

A szemvizsgálat lépései és fontossága

 

Ahhoz, hogy pácienseinknek a tökéletes szemüveget tudjuk elkészíteni, még a vizsgálat előtt felteszünk néhány fontos kérdést.

 

Többek között azt, hogy:

Mióta szemüveges? Van-e valamilyen szembetegsége? Milyen szemüvegre lenne szüksége? Milyen jellegű munkát végez? Irodait, monitorelőtt ülőt, esetleg fizikait? Mihez kell a szemüveg? Olvasáshoz, sportoláshoz, vezetéshez? Folyamatosan vagy csak alkalmanként viselne szemüveget?

 

A kérdések megválaszolás után derül ki, hogy milyen típusú szemvizsgálatra és szemüvegre lesz szüksége páciensünknek. Tehát

  • távoli,
  • csak olvasó,
  • multifokális,
  • netán munkaszemüvegre.

 

 

A következő lépés a látóélesség vizsgálat, amely kétféle vizsgálatból áll. Az első, hogy jól látja-e megfelelő távolságból az úgynevezett Visus-táblán látható jeleket vagy számokat. Ezzel a vizsgálattal a kezdő állapotot mérhetjük fel.

 

Ezt követi egy computeres vizsgálat, mely objektíven megmutatja a szem fénytörési hibáit. A computeres vizsgálat során nem nyúlunk a szemhez, így az nem fáj, nem kellemetlen. A vizsgálat során a pácienseink ábrákat néznek és a fénytörési hibákat automatikusan méri rendszerünk.

 

Mindez azonban még nem elegendő a jó szemüveg felírásához! A végleges dioptria meghatározásnál mindkét szempontot figyelembe kell venni, és a szakvélemény alapján döntjük el, hogy melyik dioptria érték kerüljön felírásra.

Szükség esetén ezt követi az olvasó / munkatávolsághoz szükséges dioptria meghatározása.

 

Majd egy mikroszkópos vizsgálatra kerül sor, mely rejtett betegségek felderítésére (pl. kezdődő szürkehályog, bizonyos gyulladások) szolgál. A műszerrel szemben ülve világítunk rá a szemre érintés nélkül. A vizsgálat teljes mértékben fájdalommentes.

 

A következő lépés a szintén fájdalommentes szemfenék vizsgálat, amelyet egy szemtükörrel végzünk. Így tudunk előre jelezni és megállapítani bizonyos betegségeket, mint például cukorbetegség, magas vérnyomás betegség, kezdődő vakság, érelmeszesedés.

 

 

Szemvizsgálat korosztályonként

bővebb információk

 

 

GYEREKEKNEK

Fiatalkor, 18 év felett

40 éves kor felett

 

Aktuálisan a fókuszban