Gyermekkori rövidlátás

Napjainkban a világban egyre több gyermek lesz rövidlátó. Ráadásul sokkal korábban, mint az eddigi évekhez képest, amely egy visszafordíthatatlannak tűnő folyamat. A gyermekkori rövidlátásnál tapasztalható, hogy már igazán fiatal korban romlásnak indul a gyermekek szeme. Ez genetikai úton lehet örökletes vagy akár a környezeti hatások által alakulhat ki.

 

A genetikán túl

 

 • Mozgásszegény életmód
  Csökkent testmozgás, ülő tevékenységek gyakorisága
 • Kevés szabadban töltött idő
  Csökkenő távolra tekintés, hirtelen alkalmazkodás csökkenése a szemnek
 • Okos eszközök
  Közelre tekintés egyre növekvő mennyisége, képernyők folytonos használata

 

Hogyan vehetem észre?

 

 • Nem látja a táblát az iskolában a gyermek
 • Nem komfortos a közérzete, gyakori fejfájás jelentkezik
 • Romló dioptria a kontrollvizsgálatokon
 • Jelek, amelyek arra utalnak, hogy nem lát élesen
 • Tanulmányi eredmények romlása

 

Nagyfokú rövidlátás következményei lehetnek:

 

 • retinaleválás
 • üvegtesti bevérzés
 • szürkehályog
 • vakság
 • makuladegeneráció

 

 

Igen komoly kockázatokkal járó egészségügyi problémáról van tehát szó, ami ellen érdemes minél hamarabb és minél jobb eszközökkel tenni. Szerencsére két nagy lencsegyártó, az Essilor és a Zeiss is kiemelten kezeli a kérdést, és fejlesztettek olyan szemüveglencsét, aminek célja, hogy lassítsa a rövidlátás romlását.

 

Ezek a szemüveglencsék tehát nemcsak korrigálják a miópiát, hanem abból a célból készülnek, hogy a rövidlátás progresszióját is lassítsák a folyamatos kontroll vizsgálatokkal. Közben ugyanolyan éles látást biztosítva, mint a hagyományos egyfókuszú lencsék. Ebből kifolyólag a rövidlátó gyerekek szemtengely hosszának növekedését csökkenti, ami a nagyfokú rövidlátás kialakulásának esélyét is egyaránt redukálja.

 

Essilor

 

Az Essilor két éves klinikai vizsgálattal bizonyította, hogy az Stellest lencsék 67%-kal lassítják a rövidlátás romlását a hagyományos egyfókuszú lencsékkel szemben. A technológia tulajdonképpen egy szférikus mikrolencse sor, amely 1024 db mikro lencsét 11 gyűrűbe osztva helyezkedik el a lencsén koncentrikusan és a lencsefelület 40%-át fedi le, ezzel biztosítva az adott mennyiségű összefüggő defókuszált fényt a retina előtt.

 

 

 

Jelentkezzen be most vizsgálatra!
Debrecenben először nálunk!

 

Bejelentkezés

 

Eredmények:

 

 • Az első év után a STELLEST szemüveglencséket viselő 10 gyerekből 9 szemének növekedése hasonló vagy lassabb volt, mint a nem miópiás gyerekeké! (1)
 • 3-ból 2 gyermek esetén, akik a STELLEST szemüveglencséket viselték, az első évet követően stabilizálódott a korrekciós igény (1)
 • A gyermekek 90%-a 3 napon belül és 100%-a egy héten belül teljesen megszokja a STELLEST lencsék viselését. (1)
 • A gyermekek 94%-a érzi kényelmesnek a STELLEST szemüveglencsék viselését.

 

Zeiss

 

A Zeiss gyártó MyoCare lencséi a rövidlátás javításában a gyermekek életkorát veszi alapul. A kezelések időtartama alatti kontrollvizsgálatokon szerzett adatok alapján a progressziós arány 86% volt a 10-12 évesek körében és 63% a 7-9 éveseknél.(2)

 

A C.A.R.E. Technológia a szabadalmaztatott Cilindrikus Körkörös Refraktív Elemek és a korrekciós zónák szimultán biztosítanak defókusz hatást, egészen a lencse széléig terjedően. A körkörös alakzatok váltakozva követik egymást a centrális zónától egészen a lencse széléig. Ez a kialakítási mód teszi lehetővé azt a hatást, melynek eredményeképp a fény egy részére és cilindrikus optikai elemek, másik részére az alaplencse korrekciós zónái vannak hatással.

 

Ezeket a speciális szemüveglencséket orvos vagy optometrista írhatja ki. Ha úgy érzi, hogy gyermeke érintett a kérdésben, forduljon nyugodtan hozzánk, alaposan megvizsgáljuk, és ha szükséges, segítünk a megfelelő szemüveg kiválasztásában.

 

 

Optikáink:

 

Nagyerdei rendelő és optika: Debrecen, Géresi utca 9., +36 (52) 324 341
Belvárosi optika: Debrecen, Csapó utca 37. , +36 (52) 420 223

 

Bejelentkezés vizsgálatra

 

Források:

 

(1) Kétéves prospektív, kontrollált, randomizált, kettős vak klinikai vizsgálat eredményei 54 miópiás gyermeken, akik Stellest”” szemüveglencsét viseltek, 50 miópiás gyermekkel összehasonlítva, akik egyfókuszú lencsét viseltek. Az eredmények 32 olyan gyermek vizsgálatán alapulnak, akik arról számoltak be, hogy a Stellest szemüveglencséket minden nap legalább 12 órán keresztül viselték. A nem miópiás gyermekek szemének növekedése a Wenzhou Orvosi Egyetem és az Essilor “Progression and Onset of Myopia (WEPrOM)” elnevezésű prospektív kohorsz vizsgálatba bevont 700 iskolás gyermek adatpontjai alapján. A biztos korrekció szükségességét úgy határozták meg, hogy a szférikus ekvivalens refrakció változása mindkét szemen szigorúan kisebb 0,50 D-nál. Bao, J. és tsai. (2021). One-year myopia control efficacy of spectacle lenses with aspherical lenslets. Br. J. Ophthalmol. doi:10.1136/bjophthalmol-2020-318367. Drobe B. és tsai. (2020). Adaptation and visual comfort in children with new spectacle lenses containing concentric rings of contiguous aspherical micro-lenses for myopia control. Invest. Ophthalmol. Vis. Sci.

 

(2) Kétéves prospektív, kettős vak, randomizált, kontrollált klinikai vizsgálat, amelyet a Wenzhou Medical University Eye Hospital (Kína) vezetett 2021-ben, 78 rövidlátó gyermeken, akik ZEISS MyoCare Rx lencsét, 72 rövidlátó gyermeken, akik ZEISS MyoCare S Rx lencsét és 76 rövidlátó gyermeken, akik ZEISS Single Vision lencséket viseltek 12 hónapon át. [A felmérést 7-9 éves gyermekekkel végezték] Nem publikált eredmények.