40 éves kor felett

Szemvizsgálat 40 éves kor felett

 

40 éves kor felett egyre jobban oda kell figyelni a látásunkra. A szemlencsék öregedése miatt közelre egyre rosszabbul látunk, és ekkor jön elő a rejtett szemhibák egy része is. Rejtett szemhibának nevezzük azt a jelenséget, amikor addig jól láttunk távolra és közelre is és néhány hónap alatt előbb közelre majd távolra is csak hunyorítva, vagy jó megvilágításban tudunk olvasni vagy dolgozni. Ahhoz, hogy ezeket a szemhibákat (például az öregszeműséget (presbyopia)), megállapíthassuk, részletes szemorvosi vizsgálatra van szükség.

 

Emellett a vaksághoz vezető zöldhályog betegség szűrése is elengedhetetlen. Ezt egy egyszerű szemnyomás ellenőrzéssel tudjuk megállapítani. Mivel nincs érintkezés a szemmel, ez a vizsgálat is nagyon biztonságos. Mindössze egy pillanatnyi pici fújás érzékelhető vizsgálat közben.

 

Ebben a korban számos szembetegség szemüveggel jól korrigálható. Ezen vizsgálatok elvégzése után beszélünk a szemüvegről, arról hogy milyen típusú szemüveget érdemes készítenünk.

Például multifokális szemüveggel minden távolságra (közelre, munkatávolságra és távolra is) jól látunk, ezért úgy érezhetjük, visszanyertük fiatalkori látásunkat.

 

Tovább a szemüvegválasztáshoz

 

 

Aktuálisan a fókuszban