Arcformák és szemüvegkeretek

Arcformák és szemüvegkeretek

 

Az összefoglaló elsősorban az arcformák és a keretformák összefüggéseit járja körbe. Az ideális szemüvegkeret kiválasztásának szempontjai (közel egyenlő értékben):

  • Az arcforma
  • A csontozat
  • A bőrtónus / hajszín
  • A színtípus
  • Az életkor/stílus

 

Milyen szempontok vihetnek minket tévútra a szemüvegkeret kiválasztásánál?

 

  • Hogy milyen keret áll jól a barátnőnknek, kollégánknak, vagy a kedvenc színészünknek.
  • Hogy milyen keretek divatosak, trendiek, menők.
  • Hogy milyen keret a legdrágább/legolcsóbb a boltban.

 

Az arcformák és a szemüvegkeretek tipizálása nagyon jó kiindulópontja lehet a keretválasztásnak. Azonban ne feledjük, hogy az alap arcformák is lehetnek kevertek, így a rájuk vonatkozó javaslatokat sem kell kőbe vésett szabályokként követnünk!
Ha valaki hosszú ideje szemüveges, kitapasztalhatta, hogy milyen keretformák a legideálisabbak a számára. Próbáljuk egy kicsit tudatosan is figyelni ezt a vásárlásnál, így megfogalmazhatjuk, hogy milyen típus a legjobb a számunkra. (Ovális, vagy szögletes? Keskeny, vagy négyzetes? Vastag, vagy vékony? stb.)

 

Napjainkban az általánosan elfogadott megközelítés az, hogy a szemüvegkeret ellensúlyozza ki az arcvonásaink fő karakterjegyeit. (A kereket szögletessel, a szögleteset kerekkel, a felül hangsúlyosat alul hangsúlyossal stb.) Természetesen ezen elképzelésen túl lehet célunk az ellenkezője is, hangsúlyozhatunk pl: egy erősebb csontozatot szögletesebb kerettel, egy magas homlokot felül hangsúlyos kerettel. A szemüvegkeretek választéka már olyan széles, hogy szinte bármilyen optikai hatást el tudunk érni.

 

 

szemüvegválasztás arcformák

 

Hosszúkás arcforma

 

Jellemzője: az arc hosszabb, mint amilyen széles, kissé elnyújtott ovális, keskeny formával.

 

Olyan keretek előnyösek, melyek szélesítik kicsit az arcformát. A kerekebb, szögletesebb, négyzetesebb formák egyaránt előnyösek. A díszes, hangsúlyos felső keret megtöri az arc hosszúságát. Lehet nagyobb, vastagabb a keret.

 

Szív arcforma

 

Jellemzője: homlokhangsúlyos arctípus, általában keskenyebb állal.

 

Olyan keretek előnyösek, melyek kiegyensúlyozzák az arc felső és alsó arányait. Előnyösek lehetnek az ovális, szögletesebb, lekerekített keretek. Ki lehet próbálni a világosabb, könnyű kereteket is, vagy a keret nélküli típusokat, melyek nem ülnek nehéz súlypontként az arcon.
A keret érje el az arc legszélesebb pontját.

 

Téglalap arcforma

 

Jellemzője: az arc hosszabb, mint amilyen széles, szögletes, csontos ívekkel, egyenesebb áll-és homlokvonallal. Itthon jellemző arcforma.

 

Az arcformát rövidíteni célszerű. Ki lehet próbálni az alacsonyabb szárral, vagy híddal rendelkező típusokat. Az erőteljesebb, vastagabb kereteket. Az ovális, kerek, lekerekített típusok lágyítják a szögletesebb karaktert. A díszes, felül hangsúlyos keret megtörheti az arc hosszanti vonalát.
A keret kissé szélesebb is lehet, mint az arc.

 

 

Gyémánt arcforma

 

Jellemzője: az arccsont a leghangsúlyosabb, inkább hosszabb, mint rövidebb arcforma. A homlok keskenyedő, az áll csúcsos, elvékonyodó. Az egyik legritkább arcforma.

 

A legfontosabb, hogy az arccsontnál ne legyen szélesebb a keret. Ovális, lágyabb ívű, keret nélküli szemüvegek, vagy a cicafazon nagyon jó választás.

 

Kerek arcforma

 

Jellemzője: rövid arcforma, kerek ívekkel. Nincs rajta kiugró, csontos részlet, szinte körzővel megrajzolható.

 

Ideális, ha a szemüveg nyújtja az arcot. A magasan ülő szárak és híd rész keskenyebbnek mutatja az arcot. A szemüveg formája lehet szögletes, geometrikus, sokszögű, esetleg vékony ovális, téglalap formájú, mely ellensúlyozza az arc puha, lágy, kerek ívét.

 

Szögletes arcforma

 

Jellemzője: rövid arcforma, szögletes, csontosabb, kiugróbb ívekkel. Itthon jellemző arcforma.

 

Magasabban ülő lencsékkel, híddal vagy szárakkal optikailag nyújtható az arcforma. A szögletes íveket a kerekebb, ívelt, ovális keretek lágyítják. A keret felső része lehet hangsúlyosabb, dekoratívabb. A keret lehet kissé szélesebb, mint amilyen magas.

 

Háromszög/körte arcforma

 

Jellemzője: az állcsont, állkapocs a leghangsúlyosabb az arcon, mely felfelé elkeskenyedhet.

 

Érdemes kerülni mindent, ami alul széles, vastag és az állvonal felé húzza a tekintetet. A keret közel olyan széles legyen, mint az állkapocs, ne üljön előnytelenül a rövidülő, háromszög arc közepére.
Előnyös minden típus, ami felül hangsúlyos, dekorált, például a cicakeret, vagy csak felül keretes formák.

Aktuálisan a fókuszban