Mikor és miért válasszunk multifokális lencsét?

40 éves kor felett a szem fokozatosan elveszíti természetes alkalmazkodóképességét, az apró betűk összemosódnak és az olvasnivalót egyre távolabb kell tartanunk a szemünktől, hogy élesen láthassunk. Ez egy teljesen természetes folyamat, mely előbb vagy utóbb mindenkinél bekövetkezik, ezt presbyopiának vagy más néven időskori távollátásnak nevezzük.

 

 

A presbyopia korrekciós lehetőségei:

 

  • Egyfókuszú lencsék a közeli látásra: Sajnos ez csak rövidtávú megoldás. Ezek a lencsék csak a közeli látást javítják. Ha távolra szeretnénk nézni olvasó szemüveggel, a kép elmosódott, homályos lesz. Ekkor le kell vennünk a szemüveget vagy felette kell elnéznünk, sőt az is lehet, hogy fel kell vennünk a másikat, a távolra készült szemüveget. Így két szemüveget kell állandóan cserélgetnünk.
  • Bifokális lencsék: Ez már jobb, de nem az ideális megoldás. A lencsén választóvonal húzódik a közeli és távoli látást szolgáló rész között, ami nem esztétikus. Ráadásul egy ilyen szemüveg a közeli és távoli kép közötti távolságra csak elmosódott, életlen képet tud nyújtani.
  • Munkaszemüveg lencsék: Különböző távolságokhoz illeszkedő, többfókuszú lencsék, a közeli és munkatávolságra alkalmasak, de csak belső térben használhatóak. Vannak, akiknek a presbiópia első jeleit tapasztalva kezdetben szemüvegre van szükségük olvasáshoz, azonban távollátáshoz nincs. Az olvasószemüveg önmagában mégsem elég, mivel az csak nagyon közeli távolságoknak megfelelően van kialakítva. Számítógépes szemüveglencse jó megoldás lehet ilyen esetben.
  • Multifokális lencsék: Legújabb, legesztétikusabb és legkényelmesebb megoldás. Ezek a lencsék minden presbyop szemüvegviselő számára természetes látásélményt nyújtanak látható választóvonal nélkül. Tiszta és éles látást biztosítanak minden távolságra: olvasáshoz, köztes zónában és távolra egyaránt. Sok szemüvegviselő nincs tisztában azzal, hogy igényei alapján kimondottan személyre szabható egy progresszív szemüveg. Így csak egy szemüvegre van szükség és nem kell folyton cserélgetni őket. A lencsék széles választéka garantálja, hogy minden presbyop szemüvegviselő megkaphassa a legmegfelelőbb multifokális szemüveglencsét látási igényeinek és életstílusának megfelelően.

Aktuálisan a fókuszban